office@ccat-deee.ro

0741 015 727

Media

Întrebări frecvente “DEEE”

De ce trebuiesc reciclate deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)?

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) conțin substanțe periculoase pentru sănătatea ta și pentru mediu, dar și cantități mari de materii prime secundare. De aceea, este foarte important să fie reciclate corespunzător.

Ce aparate și echipamente se încadreaza în categoria DEEE?

Toate echipamentele electrice şi electronice care nu mai îndeplinesc funcţiile pentru care au fost create, prezintă defecțiuni sau cele pe care dorești să le înlocuiești devin DEEE-uri.

În categoria DEEE, conform legii, se încadrează:

 1. Aparatele de uz casnic de mari dimensiuni
 2. Aparatele de uz casnic de mici dimensiuni
 3. Echipamentele informatice și echipamente pentru comunicații electronice
 4. Aparatele electrice de consum și panourile fotovoltaice
 5. Echipamentele de iluminat
 6. Uneltele electrice și electronice, cu excepția uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni
 7. Jucăriile, echipamentele pentru petrecerea timpului liber și echipamentul sportiv
 8. Dispozitivele medicale, cu excepția tuturor produselor implantate și infectate
 9. Instrumentele de monitorizare și control
 10. Distribuitoarele automate
De ce trebuie să predai și să reciclezi DEEE-urile?

DEEE-urile conțin metale grele, gaze cu efecte de seră sau materiale non-biodegradabile ce sunt extrem de dăunătoare sănătății și mediului; având un grad foarte ridicat de reciclare, între 85 și 90%, vor fi recuperate cantități mari și valoroase de materii prime secundare.

La nivelul Uniunii Europene reciclarea DEEE-urilor reprezintă o prioritate, statele membre având obligația de a integra și implementa măsuri specifice în acest sens. De asemenea, în România amenzile pentru persoanele fizice care nu separă la domiciliu DEEE-urile pentru a fi predate în cadrul sistemului de colectare specializat, sunt între 500 și 1 000 lei, iar pentru persoanele juridice amenzile se ridică la valori cuprinse între 5 000 lei și 10 000 lei.

Care sunt materiile prime secundare care se recuperează prin reciclarea DEEE-urilor?

În componența DEEE-urilor există compuși cu valoare ridicată, cum ar fi aurul, argintul, platina, dar și metale rare ca antimoniul, beriliul, indiumul și galliumul. De asemenea, în urma tratării DEEE-urilor se obțin următoarele materii prime secundare ce pot fi reciclate și reintroduse în circuitul economic: aluminiul, fierul, cuprul, sticla și plasticul. Tot în urma tratării DEEE-urilor sunt obținute și elemente care nefiind reciclabile au valoare energetică și pot fi incinerate în termocentrale și în industria cimentului, cum ar fi lemnul sau cauciucul.

Care sunt substanțele periculoase conținute de DEE-uri?

Dintre substanțele periculoase conținute în DEEE-uri și efectele nocive ale acestora asupra mediului înconjurător și sănătății menționăm următoarele:

 • Freonul degradează stratul de ozon și contribuie la încălzirea globală.
 • Substanțele ignifuge bromurate (compuși de organobrom care se aplică pe produse pentru a inhiba sau a încetini aprinderea materialelor combustibile în caz de incendiu) nu se degradează în mod natural în mediu, având efecte nocive substanțiale. Expunerea pe termen lung la acestea poate genera tulburări de memorie și poate interfera cu modul de funcționare normal a glandei tiroide și sistemului hormonal.
 • PVC-ul este un material de plastic ce conține clor și este utilizat în principal pentru izolarea cablurilor. Procesarea prin ardere a acestuia este necorespunzătoare și generează emisii ce rămân pentru mult timp în mediu, fiind cele mai toxice după materialele radioactive.
 • Mercurul se găsește în becuri și lămpi economice, baterii, aparate vechi, întrerupătoare și relee. Acesta afectează în principal rinichii și sistemul nervos.

www.ccat.ro

www.kvb.ro

www.ccat-rm.ro

You cannot copy content of this page